Imkanal

Kanalen från köksfläkten kallas imkanal, den ska leda bort fett och ånga som uppstår. En imkanal skall inte kopplas samman med övriga ventilationskanaler. Den skall isoleras enligt brandklass EI15, vilket innebär 30 mm brandhärdig nätmatta på utsidan. Imkanalen är rensningspliktig och skall därför förses med rensningslucka tex. T-rör med renslock. En imkanal bör sammanfogas med blindnit för att undvika vassa skruvspetsar inuti kanalen som försvårar rensning. Placera utloppet från din imkanal avskilt från intaget till det övriga ventilationssystemet för att undvika att få in matos i tilluften. Vanligast är dimension 125mm men även 150 och 160mm förekommer. Har du imkanal dimension 150mm kan du nu använda en reduktion för att komma upp till standarddimension 160mm.
Avsluta med att isolera imkanalen med 30mm nätmatta.

Namn på produkterna på bilden nedan:
Takhuv VHS
Nippel VX
Rör
T-rör
Renslucka KCF
Slangklämma
Köksfläktslang
 

Imkanal -takhuv köksfläkt

Vad gäller för fläkt och imkanal ovanför spisen?

Avståndet mellan hushållsspis och fläkt regleras inte av brandskyddsskäl i Boverkets byggregler. Det som är styrande är i stället främst att få en god arbetsmiljö för matlagning. Som utgångspunkt kan standardmåttet 50 centimeter mellan spis och fläkt användas. För gasspisar gäller också att beakta avstånd och temperatur till brännbart material beroende på gasplattornas effekt och placering. Tillverkare och återförsäljare av gasspisar bör ha information hur deras spisar ska installeras och placeras. Normalt brukar avståndet till fläkten från gasplattorna vara minst 65 centimeter.

Imkanalen i sig skall inte sprida en brand vidare i ett tidigt skede. För storkök skall den därför stå emot brand i 60 minuter och för vanliga imkanaler i bostäder 15 minuter (se Boverket byggregler, BBR 5:515). Själva anslutningslangen till fläkten får vara av en sämre kvalité, men skall ändå vara svårantändbar. Det är viktigt att regelbundet rengöra filtren och runt fläkten för att minska risken för brandspridning, samt givetvis av hygieniska skäl.

För flerbostadshus kontrolleras imkanalens funktion i samband med obligatorisk ventilationskontroll (OVK) medan för småhus måste detta skötas av fastighetsägaren själv. Regelbunden sotning (rengöring) av imkanaler i bostadshus är avskaffat sedan ett par år tillbaka.